COMUNA CĂIANU
Asezare
Comuna Căianu este situata in partea central-estica a judetului Cluj, la intersectia coordonatelor geografice 46045' latitudine nordica si 23052' longitudine estica. Se invecineaza cu comunele: Bonţida la nord, Palatca la nord-vest, Mociu si Suatu la est, Cojocna la sud, Apahida si Jucu la vest. Totalizeaza o suprafata de 61,86 km patrati, in componenta sa intrand sase sate: Căianu, Vaida-Cămaraş, Bărăi, Căianu-Vamă, Văleni si Căianu Mic.
Relief
Comuna Căianu se include integral in subdiviziunea centrala a Depresiunii Transilvaniei, respectiv in Câmpia Transilvaniei, denumire mai putin adecvata reliefului sau colinar-deluros, dar legata nemijlocit de functia sa agricola, ca granar transilvanean. Apelativul de “campie” atribuit unor asezari din judetule Mures si Bistrita -Nasaud se leaga de aceeasi functie agricola a acestei subdiviziuni transilvane, de timpuriu si intens despadurita, pentru extinderea terenurilor de cultura, astfel ca a devenit o silvostepa secundara tipica, iar insular a dobandit chiar carcater de stepa. Din hartile geologice rezulta ca suprafata comunei Căianu se include in intregime in zona miocenului, care caracterizeaza arealul central al vestului bazin transilvanean, respectiv Câmpia Transilvaniei.
Reteaua Hidrografica
Reteaua hidrografica de pe teritoriul comunei Caianu se incadreaza in grupa raurilor de V, facand parte din bazinul hidrografic al Somesului Mic, teritoriul comunei este strabatut de paraul Gădălin, cu izvoarele in satul Aruncuta, avand ca afluenti paraie cu caracter semipermanent, cum sunt Ghiriş, Cămăraş, si paraul Sărat, pe dreapta: Căianu, Cojocna si Tocheşti, pe stanga.
Populatia si Asezarile Umane
Favorizata de asezarea geografica intr-o zona bine impadurita pana in evul mediu, oferind posibilitati de adapost si, in acelasi timp cu posibilitati de cultivare a unor plante diversificate, teritoriul comunei Căianu a oferit conditii prielnice pentru aparitia unor comunitati umane din timpuri stravechi. Desi nu s-au descoperit vetre de asezari umane propriu-zise anterioare ocupatiei romane, prezenta oamenilor pe aceste meleaguri este atestata de numeroase unelte si obiecte gasite in vatra satului sau in imediata apropiere. Astfel, in hotarul numit “Fâneţele de jos”, situat la sud de paraul Gădălin, cu ocazia efectuarii lucrarilor de imbunatatiri funciare din 1986, s-au gasit fragmente de ceramica, datate de specialistii de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj in neolitic. Acestea sunt expuse in Muzeul Scolii din Căianu. Trupele romane au stationat vremelnic pe teritoriul comunei Căianu, dovada fiind asezarea rurala de la sud de sat, unde s-a descoperit un altar votiv pentru zeul Asclepius, fragmente de tigla romana, caramizi si ceramica de asemenea din epoca romana. Satul Căianu este atestat documentar din anul 1326, cu prilejul stabilirii hotarelor mosiei Juc. La 13 septembrie 1326, Conventul din Alba Iulia consemneaza, cu ocazia hotarnicirii mosiei Juc, care e vecina cu satul Căianu, ca proprietarii acestui sat, Nicolae si Mihail, fii lui Ioan, fiul lui Manus, nobil de Căianu, s-au impotrivit punerii semnelor de hotar. In anul 1467, Suky Mihai din Căianu participa la rascoala din Transilvania impotriva lui Matei Corvin. Este condamnat la moarte si executat prin decapitare. Averea ii este confiscata si Matei Corvin o daruieste voievodului Transilvaniei, Csupar Nicolae, pentru aportul lui in luptele cu Stefan cel Mare. In actul de danie apar pentru prima data numele de Căianu Roman si Căianu Maghiar. Dupa moartea lui Csupar, Matei Corvin foloseste acest teritoriu pana in 1478, cand ii da lui Pongracs Vasile drept garantie averea din Trenced.
Structura etnica
La nivelul anului 2008 din totalul de 2790 locuitori, 1567 (56%) sunt de nationalitate romana, 985 (35%) maghiari, 38(1,3%) romi.
Structura religioasaMajoritatea populatiei este de religie ortodoxa 51(%) urmata de reformati (21%), adventisti (18%), urmand Martorii lui Iehova, penticostali, baptistii, romano-catolicii. Pe sate domina religia ortodoxa in Căianu si Bărăi, reformatii si adventistii in Vaida-Cămăraş.
Datele si pozele au fost furnizate de PRIMARIA CĂIANU