COMUNA CĂTINĂ

 

Comuna Cătina din judetul Cluj este situata in partea de nord a Podisului Transilvaniei - regiunea deluroasa cuprinsa intre Mures si Somes.
    In cadrul judetului Cluj, comuna Cătina este o comuna de margine situata in partea estica, hotarele ei invecinandu-se cu:

    Se mai invecineaza cu:

    Comuna se afla la o distanta de 65 km fata de resedinta de judet (municipiul Cluj-Napoca) si la 31 km sud-est fata de municipiul Gherla, legatura cu cele doua municipii realizandu-se pe directia nord-vest - sud-est de drumul judetean 109 C Gherla-Camarasu-Mociu-Cluj. Drumul comunal DC 18 face legatura intre comuna Cătina si comuna Buza din judetul Cluj.
    Comuna Cătina cuprinde sase localitati si anume:

    Localitatea Cătina este situata la jumatatea sudica a teritoriului administrativ, pe DCD nr.21, la 31 km de municipiul Gherla. Teritoriul intravilan, stabilit in anul 1990 de OCOTA Cluj, ocupa suprafata de 129 ha. Situl de vatra este asezat pe versantul cu expozitie nordica si pe terasele neinundabile ale vaii Cătina, la altitudini cuprinse intre 300 si 360 m; are forma tentaculara si structura rasfirata. In partea superioara a versantului, pe pantele cu valori mai mari, procesele de versant sunt active, iar terenurile prezina potential de alunecare.
    Conform datelor inregistrate la recensamantul populatiei din perioada 18-27 martie 2002, in localitatea  Cătina erau:

    Localitatea este atestata documentar din anul 1327.

    Localitatea Copru  este situata in partea de nord-est a teritoriului comunei pe DC nr. 21 la 4 km de resedinta de comuna si 8 km de localitatea Feldioara. Teritoriul intravilan, stabilit in anul 1990 de OCOTA Cluj, ocupa suprafata de 44 ha. Din acest punct de vedere, localitatea face parte din categoria localitatilor mici ale judetului. Situl de vatra este situat intr-un bazinet depresionar la altitudini de 320 si 360 m. Terenurile din vecinatatea vetrei sunt afectate de procese de versant.
    Conform datelor inregistrate la recensamantul populatiei din perioada 18-27 martie 2002, in localitatea Copru erau:

    Localitatea este atestata documentar din anul 1329.

    Localitatea Feldioara este situata in nord-vestul teritoriului comunei, la 5 km, de resedinta de comuna, tangent cu DC nr. 18. Teritoriul intravilan, stabilit in anul 1990 de OCOTA Cluj, ocupa suprafata de 132 ha. Din acest punct de vedere, localitatea face parte din categoria localitatilor mijlocii ale judetului. Situl de vatra este situat pe luncile vaii Salajului si afluentilor ei precum si pe versantii invecinati acestor vai la altitudini de 320 si 400 m.
    Conform datelor inregistrate la recensamantul populatiei din perioada 18-27 martie 2002, in localitatea  Feldioara erau:

    Localitatea este atestata documentar din anul 1327

    Localitatea Hagau  este situata in partea de sud-est a teritoriului comunei pe DC nr. 22, la 3.5  km  de resedinta de comuna, pe traseul direct sau la 7 km prin Hodaie pe lunca si trerasele vaii Socilor. Teritoriul intravilan, stabilit in anul 1990 de OCOTA Cluj, ocupa suprafata de 30 ha. Are forma tentaculara si structura rasfirata. Situl de vatra este situat pe lunca si trerasele vaii Socilor si a afluentilor acesteia la altitudini de 300 si 320 m.
    Conform datelor inregistrate la recensamantul populatiei din perioada 18-27 martie 2002, in localitatea  Hagau erau:

    Localitatea este atestata documentar din anul 1956, pana la acea data fiind un catun apartinator localitatii Cătina.

    Localitatea Hodaie este situata  in partea de sud-vest a teritoriului comunei la 4 km de resedinta de comuna, pe malul stang al vaii si lacului Cătina, pe DJ nr. 109C. Teritoriul intravilan, stabilit in anul 1990 de OCOTA Cluj, ocupa suprafata de 16 ha. Are forma tentaculara si structura rasfirata. Situl de vatra este situat pe lunca si trerasele vaii Cătina si a afluentilor acesteia la altitudini de 300 si 310 m.
    Conform datelor inregistrate la recensamantul populatiei din perioada 18-27 martie 2002, in localitatea  Hodaie erau:

    Localitatea este atestata documentar din anul 1956, pana la acea data fiind un catun apartinator localitatii Cătina.

    Localitatea Valea Caldă este situata  in partea de sud-vest a teritoriului administrativ la 2 km de resedinta de comuna si la 300 m de DC nr. 18. Teritoriul intravilan, stabilit in anul 1990 de OCOTA Cluj, ocupa suprafata de 26 ha. Are forma tentaculara si structura rasfirata. Situl de vatra este situat pe lunca si trerasele vaii Cătina si a afluentilor acesteia la altitudini de 300 si 320 m. Conform datelor inregistrate la recensamantul populatiei din perioada 18-27 martie 2002, in localitatea Valea Calda erau:

    Localitatea este atestata documentar din anul 1956, pana la acea data fiind un catun apartinator localitatii Cătina.

    Relieful comunei relieful comunei este tipic Podisului Transilvaniei, fiind o imbinare ondulatorie de dealuri si depresiuni largi, usor inclinate dinspre hotarele de margine ale comunei spre Lacul Cătina.
    O caracteristica a reliefului local este forma de amfiteatru natural ale carui margini sunt o cununa de dealuri mai inalte, care inconjoara spatiul geografic comunal si separa prin culmile lor hotarele Catinei de celelalte comune invecinate Buza si Camarasu.
    Dealurile - cu altitudine cuprinsa intre 300 si 550 m - si depresiunile au fost modelate prin eroziunea precipitatiilor si a apelor curgatoare, in erele geologice in roci moi, argile, marne si nisipuri. Spatiul geografic al comunei Cătina este strabatut de o modesta retea hidrografica formata din paraie, vai si Lacul Cătina.
    Valorile climatice in zona, sunt specifice Podisului Transilvaniei si respectiv Campiei Transilvaniei, temperatura medie anuala fiind de + 8.2 grade Celsius. Caracteristic acestei zone sunt vanturile de vest, solurile cernoziom levigat, solurile brune de padure si solurile brune de fanate.
    Conditiile de relief, sol si clima au determinat o vegetatie specifica de silvostepa reprezentata de vegetatie de lac si teren mlastinos:

    Padurile ocupa 346 ha, iar fondul cinegetic este bogat:

 

Datele si pozele au fost furnizate de PRIMARIA CĂTINA