COMUNA COJOCNA

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Amplasare geografica si relief
Comuna Cojocna se intinde pe o suprafata de 12 km2 fiind asezata in Podisul Somesan, in regiunea dealurilor Clujului in partea de S-E a judetului Cluj, la o distanta de 24 km de municipiul Cluj- Napoca. Comuna Cojocna se invecineaza cu urmatoarele comune:
- comuna Jucu la Nord
- comuna Apahida la Nord-Vest
- comuna Ploscos si Ceanu-Mare la Sud .
- comuna Aiton la Sud-Vest.
- comunele Ploscos si Ceanu-Mare la Sud.
- comuna Frata la Sud-Est.
- comuna Suatu la Est.
- comuna Caianu la Nord-Est.


     Relieful comunei Cojocna este format din dealuri erozive, dominand colinele inalte cu altitudini intre 300-480 m, despartite de zone depresionare cu caracter monoton. Vaile domoale, cu pante reduse au determinat inmlastinirea terenului in multe locuri. Alunecarile de teren se afla sporadic in toata zona, unele vechi, altele de data recenta. Instabilitatea se traduce prin fisuri sau crapaturi in plan orizontal care foarte des sunt astupate si nivelate de localnici. De asemenea, miscarile de teren sunt sesizate de localnici doar atunci cand sunt afectate locuintele sau anexele gospodaresti. Satul Cojocna este situat intr-o depresiune cu caracter de prabusire (zona de diapir) la marginea careia curge valea inmlastinita a paraului Saratei. Tot in aceasta zona se intalnesc 8 lacuri, din care 2 mari de natura antropogena (prin prabusirea unor vechi saline). Situl de vatra se prezinta forma unui larg amfitiatru si ocupa terenuri intens fragmentate, cu pante abrupte si expozitii diferite (nordica, sudica si estica). De aici rezulta o structura areolara, determinata de conditiile naturale ale terenului, incluzand in vatra multe terenuri neconstruite sau nerecomandate pentru constructii.

Caracteristici climatice
Se vor face referiri cu privire la:
- regimul climatic: temperat continentala cu valori mediianuale de +4 grade C.
- regimul precipitaţiilor – sub 800 mm
-minimele istorice -25 grade C, maxima istorica : +39 grade C
- fenomene meteorologice extreme nu s-au intalnit.

Retea hidrografica
Cursurile de apa de pe teritoriul comunei sunt reprezentate de vaile Sarata, Spada(in satul Cojocna), Maraloiu (paralel cu DJ 161 A). Zona este in general lipsita de o panza subterana cu caracter continuu. Aceasta este prezenta sub forma de infiltratii cu nivel piezometric ce urmareste formele de relief. Regiunii ii sunt caracteristice fenomenele de aparatie la suprafata a sarii sau aproape de suprafata manifestata prin izvoare sarate.

Populaţie
Comuna are o populaţie de 4399 de persoane inregistrate la recensamantul din 2002 fiind una dintre cele mai mari din judet. Satele apartinatoare comunei cu populatia aferenta sunt urmatoarele :

Nr Localitate Locuitori
1 Cojocna 2220
2 Cara  569   
3 Boju  585
4 Iuriu de Campie 415
5 Sraja 165  
6 Boju Catun 137
7 Huci 31 
8 Moristi 19   

Populatia are o medie de varsta destul de ridicata mai ales in satele componente datorita migratiei populatiei tinere spre centrul de comuna si spre municipiul Cluj aflat la o distanta de 24 km. Totusi in ultima perioada se constata o revenire a unei categorii de populatie din alte localitatati unde s-au inchis diferite unitati comerciale cat si o crestere a populatiei tinere de origine roma din centrul de comuna.

Cai de transport
Caile de transport de la nivelul comunei sunt reprezentate de drumuri judetene (DJ 161 A  ) si de drumurile comunale care fac legatura intre cele 8 sate ale comunei. Pe drumul judetean nu se transporta substante periculoase cu excepţia carburanţilor sau a gazului lichefiat . Teritoriul comunei este strabatut de magistrala de cale ferata Bucuresti-Apahida-Oradea, avand doua statii (Cojocna si Boju) si o halta CFR-Tunel pe teritoriul administrativ. Datorita distantei mari la care sunt situate aceste statii deservesc direct satele Cara si Boju-Catun. Teritoriul comunei este traversat de retele de curent electric, apa si gaz metan.       

Dezvoltare economica
Functia economica de baza a comunei este agricultura,aproximativ 68,5% din populatia comunei lucrand in acest domeniu. Terenul agricol si conditiile climaterice ofera conditii favorabile culturilor de cereale, a plantelor tehnice, a plantelor furajere, cartofilor si legumelor. Din suprafata totala de 13863 ha a teritoriului, terenul arabil ocupa o suprafata de 7343 ha adica 52,96% din total. Impreuna cu pasuni, finate si livezi ocupa 88,91% din teritoriul comunei. Suprafata impadurita este de numai 3,89%. Padurile din comuna au rol de protectie si de a impiedica eroziunea solului, precum si satisfacerea partiala a necesarului de combustibil pentru populatie.

Infrastructuri locale
Alimentarea cu apa- Nu exista posibilitati de alimentare cu apa a localitatii Cojocna din surse locale. Sursele existente sint insuficiente si necorespunzatoare din punct de vedere chimic si bacteriologic. Captarile de apa din izvoarele existente s-au dezafectat. La inceputul anilor  90 s-a efectuat o ductiune de apa pentru Baile  Sarate prin racord la conducta de apa Cluj-Apahida. Aceasta conducta precum si intregul sistem de alimentare cu apa s-a extins si modernizat pe parcursul anilor, acoperind in prezent toate strazile din satul Cojocna. Racordarea  se face la km 13+150 al DN 1C la cota 304. Traseul conductei este paralel cu DJ 161 A, in lunca paraului Maraloiu pina la amplasamentul statiei de pompare. De curind s-a extins conducta de alimentare cu apa si in satul  Cara.
Alimentarea cu gaz metan-localitatea Cojocna este alimentata cu gaz metan de la magistrala Ceanu Mare-Cluj, de la o distanta de 10 km prin retea subterana. In sat reteaua stradala este subterana din teava de polietena. Reteaua este in administrarea CPL Concordia.
Retea de canalizare – este in curs de executie printr-un proiect FADR ( „ Retea de canalizare si modernizare drum comunal, comuna Cojocna, jud. Cluj”), numai in centrul de comuna.
Localitatea dispune de dispensar medical deservit de 3 cadre medicale si 2 asistente, de puncte sanitare in toate satele. Mai beneficiaza de un Dispensar Veterinar deservit de 2 medicii si 3 tehnicieni.
In comuna exista 6 scoli Cojocna, Cara, Boju, Iuriu de Cimpie, Straja, Ferma Larga, in care au invatat in anul scolar 2009- 2010, 527 elevi. Din satele in care nu exista scoala sau este doar pt. clasele I-IV, elevii sint transportati la Scoala din Cojocna.
In zona exista  doua ONG (World Vision Romania si Fundatia pentru Initiative Comunitare) care se ocupa cu protectie sociala a categoriilor defavorizate de locuitori din satele comunei. De asemenea comuna face parte din mai multe asociatii intercomunitare de dezvoltare in scopul atragerii de fonduri nerambursabile. Exista o buna aprovizionare cu produse alimentare in toate satele, existind mai multe magazine.

 

Datele si pozele au fost furnizate de PRIMARIA COJOCNA