COMUNA GEACA

 

Asezare si acces
  Comuna Geaca este situata in partea de est a judetului Cluj, in Campia Transilvaniei, in zona Nord –Vest a acesteia.
   Comuna Geaca se invecineaza cu comunele: Taga la nord, Buza si Catina la est, Mociu si Camarasu la sud si Palatca la vest. In actuala structura administrativa, stabilita in localitatea Geaca, comuna Geaca este alcatuita din sase sate: Geaca, Chiriş, Sucutard, Lacu, Legii si Puini.

 


Astfel:

 

Relief
Comuna Geaca  este situata pe Valea Fizesului, in centrul Campiei Transilvaniei, dominata de coline joase care rareori depasesc atitudinea de 400 metri. Astfel in vestul si nordul resedintei Geaca se afla dealurile Dupa Padure si Cleja de 400 metri, iar in zona de nord-vest a comunei Dealurile Heghebiert de 431 metri si Hangas de 450 metri, care sunt cele mai inalte de pe raza comunei. Fragmentarea reliefului este accentuata, fiind conditionata de o retea hidrografica puternic ramificata si de prezenta salbei de lacuri : Lacul Popii, Geaca I, II,III si lacurile Sucutard I,II,III.

Clima
Asezarea comunei Geaca in unitatea de relief care este Depresiunea Transilvaniei si mai precis in subdiviziunea acesteia, Campia Transilvaniei in partea nord –vestica a ei, se rafrange direct asupra conditiilor climatice. Elementele climatice cele mai importante sunt: regimul termic, regimul pluviometric, umiditatea relativa a aerului, nebulozitatea, regimul vanturilor, presiunea atmosferica.

Economia
Economia comunei Geaca pune accent pe dezvoltarea agriculturii, aceasta fiind principala ramura a economiei, activitatile industriale ocupand insa dupa 1989 un rol tot mai important pentru economia comunei.    

Agricultura
Agricultura este o ramura de baza in cadrul economiei nationale. Principalul mijloc de productie in aceasta ramura este „pamantul” care, bine lucrat si intretinut da recolte mari. In cadrul categoriilor de folosinta arabilul reprezinta 33,4% din suprafata totala a comunei. Suprafata arabila este cultivata cu cereale, sfecla de zahar, cartofi, legume si tutun. Pajistile naturale  reprezinta 41,6% din totalul suprafetei administrative a comunei. Plantatiile viticole reprezinta 0,5% din totalul suprafetei administrative a comunei. Padurile, reprezinta 9,8% din totalul suprafetei administrative a comunei.
     In schimb datorita ,,salbei de lacuri”, suprafata ocupata de ape este de 4,9% din suprafata totala a comunei.
    Terenurile ocupate de caile de comunicatie si de constructii sunt mai bine reprezentate, iar terenurile neproductive ocupa 3% din suprafata totala a comunei, depasind media pe judet (1,4%) fenomen specific teritoriilor aflate in zona geografica a Campiei Transilvaniei.

   Industria
    Industria comunei Geaca este concentrata in prezent in urmatoarele intreprinderi:

Industria de prelucrare a lemnului
    In comuna functioneaza o fabrica de prelucrare a lemnului unde se obtine mobilier si alte prefabricate din lemn. In  aceasta fabrica lucreaza un numar de 40 muncitori (barbati si femei).
    Produsele obtinute sunt livrat in magazine din tara si strainatate. In prezent relatiile interne sunt cu Combinatul de prelucrare a lemnului din Gherla, iar relatiile externe sunt cu Olanda si Italia unde se trimit lunar cantitati importante de produse obtinute

Industria de morarit
    In localitatea Geaca functioneaza o moara pentru obtinerea  fainei furajere pentru animale.
   
 Industria alimentara
    In cadrul acestei ramuri a industriei in comuna Geaca   exista in prezent 3 centre de colectare a laptelui. Dupa colectare laptele este transportat spre fabricile de prelucrare din Cluj. Tot in cadrul acestei ramuri functioneaza o presa de ulei unde se obtine ulei de floarea–soarelui.

Industria pielariei
    Aceasta ramura este reprezentata printr-un atelier pe care il detine un meserias din localitatea Lacu, unde oamenii merg pentru a-si face haine din piei de oaie.

Invatamant
    Invatamantul se desfasoara in Scoala Geaca cu clasele I-VIII, cu un efectiv de  122 elevi si gradinita ;                       

Structura etnica a populatiei

Romani 1414 81.07 %
Maghiari 302 17.31 %
Romi (Tigani) 25 1.43 %
Ucraineni 1 0.05 %
Germani 1 0.05 %
Rusi-lipoveni 1 0.05 %
Total:  1744  

 

Structura populatiei dupa religie

Ortodoxă 1349 77.35 %
Romano-catolică 13 0.74 %
Reformată  293 16.80 %
Penticostală 5 0.28 %
Greco-catolică 8 0.45 %
Adventistă de ziua a Şaptea 46 2.63 %
Mozaică 1 0.05 %
Altă religie 28 1.60 %
Atei 1 0.05 %
Total  1744  

                                             

Datele si pozele au fost furnizate de PRIMARIA GEACA