COMUNA MOCIU
Asezare geografica
Comuna Mociu ocupa pozitia centrala in Campia Transilvaniei, situandu-se in partea de SE a judetului Cluj, la o distanta de 40 de km, de municipiul Cluj Napoca. Mociul se invecineaza spre nord cu teritoriul comunelor Geaca si Palatca, la est cu hotarul comunei Camaras, limita fiind pe coama unor dealuri, pe distanta de circa 8 km. Drumul national 16 traverseaza comuna pe o distanta de 13 km, asigurand legatura cu marile centre urbane Cluj-Napoca si Targu Mures, precum si cu orasul Reghin, in timp ce legatura cu satele din jur se realizeaza prin DJ 15, care insumeaza 9km, pe teriotriul Mociului, precum si prin drumurile locale. Sate apartinatoare Mociului: Mociu, Boteni, Crişeni, Falca, Chesău, Ghirişu Român, Roşieni, Turmaşi , Zorenii de Vale.
Clima
Situarea in apropierea salbei de lacuri (Geaca, Catina, Legii) imprima Mociului un climat boreal, cu ierni destul de reci, toamne si primaveri generoase, dar cu bruste schimbari de temperatura, favorizand aparitia brumelor. Regim eolian este reprezentat prin vanturi cu intesitate redusa. Vara domina vantul de vest, aducand ploile, iarna bat vanturile de est si nord-est, care provoaca scaderi neasteptate de temperatura.
Flora si Fauna
In ceea ce prinveste flora, comuna Mociu intra in zona silvostepei, padurile reprezentand doar o suprafata de 720 HA. In paduri se gaseste stejarul in amestec cu carpenul, artarul, frasinul. La hotarul satului Boteni cu comuna Suatu, pe versantul estic se afla o rezervatie botanica ce ocupa patru hectare unde se gasesc plante xerofle pontice sau pontico mediterane. Tot caracteristica silvostepei este si fauna zonei. Se intalnesc iepurele , vulpea, mistretul. Teritoriul comunei este o zona bogata in pasari ca potarnichea cenusie si fazanul.
Populatia si asezarile umane
Prima atestare este din 1219 sub denumirea "villa Mochy". In anul 1219, in registrul de la Oradea, sunt amintiti oamenii cetatii Dabaca, din satul Mociu, care au invinuit pe Cumpurdinus, fiul lui Teleguen, ca este venetic si ca a luat pamantul cu puterea. In secolele 14-16 , Mociul este o mosie apartinand mai multor nobili: Szentkiraly, Forroi, Mocsi. La 1456 este amintita padurea regala din hotarul satului. Ca dovezi privitoare la populatia satului este Conscriptia episcopului unit 1. Inocentiu Klein, de la 1773, care cuprindea exclusiv romanii. Aici sunt notificate 70 familii romanesti cu 350 locuitori si doi preoti: popa Achim si popa Vasalie. Cu prilejul conscriptiei iosefine din 1784-1787 Mociul are 1120 locuitori. La conscriptia Dosa (1805) numara 140 familii ortodoxe si preot era Ion Calian. Putem nota la 1850 o consemnare a numarului de locuitori: 920 romani, 260 maghiari si alti 91.
Demografia si structura etnica
Numarul populatiei astazi este de 3574, iar densitatea locuitorilor pe km2 este de 48.63: 74,09% romani, 17,02% maghiari, 8,84 % romi si 0,02 % germani. Din punct de vedere confesional 78,59% sunt ortodocsi, 13,48% reformati, 4,12% greco-catolici, restul locuitorilor fiind penticostali, romano-catolici, baptisti, adventişti de ziua şaptea sau de alte religii.
Invatamanul si sportul
Comuna Mociu are un numar de 350 de elevi, cu scoli prezente in Mociu- clasele I-VIII, Chesău, Ghirişu Român si Zoreni- clasele I-IV. Cand se vorbeste de Mociu se vorbeste despre profesorul Ion Moina, fost recordman al Romaniei si campion balcanic la 100 metri, un nume intrat in cartea de aur a atletismului romanesc. De altfel si stadionul din Cluj-Napoca ii poarta numele. In cadrul comunei este prezent si Festivalul "Jocul de pe Campie", unde in fiecare an se strang mai multe formatii de joc popular din judetul Cluj si din afara .
Economia
Economia comunei este preponderent agrara, comuna avand un potenţialul ridicat in acest sens. Pe langa productia de culturi agricole ca graul sau prorumb, o alta preocupare este cea legata de viticultura. Pomicultura este o ramura mai nou aparuta in comuna, dar s-a dezvoltat. Cresterea animalelor , cu preponderenta cresterea bovinelor (rasa baltata) constituie si ea o ramura importanta in comuna. Suprafata comunei reprezinta 7341 HA, din care 6274 ha agricole. In comuna Mociu se gasesc se gasesc de asemnea mai multe centre de ingrijire a varstnicilor (azile), un centru de permanenta care cuprinde un cabinet medical, doua banci, o farmacie, diverse magazine si baruri.
Datele si pozele au fost furnizate de PRIMARIA MOCIU