• Scurt Istoric
  • Galerie Foto
  • Constructie Noua Biserica

Pe soseaua Cluj-Targu-Mures, la km 35 se formeaza un drum in partea dreapta, care dupa 4 km ajunge in comuna Suatu. Localitatea se invecineaza la nord cu Ghirisu-Roman, la nord-est cu Mociu si Criseni, la est cu Boteni, la sud-est cu Bershesu, la sud cu Aruncuta si la vest cu Caianu. Este o localitate tipica Campiei Transilvaniei, asezata de o parte si de alta a parului Gadalin.
Din documentele existente, rezulta ca satul este o asezare foarte veche, fiind pomenit pentru prima data in anul 1213 in „Documenta Transilvaniae”, unde apare sub forma „Villa Zuat”, deci intr-o grafie apropiata de cea actuala romaneasca, daca avem in vedere ca initiala „Z” în acest document are valoarea literi „S”.
In anul 1329, preotul Nicolae din Suatu se plange capitanului Bisericii din Cenad de jaful înfaptuit de Toma-Voievod al Transilvaniei, de unde rezulta ca la acea data în Suatu exista o Parohie organizata avand Biserica.
In anul 1348, localitatea Suatu este pomenita din nou datorita impartirii satului intre fii contelui Juki. Denumirea localitatii evolueaza astfel: 1329 – villa Zovath, 1332 – sacerdos de Zuach, 1333 – sacerdos de Suath, 1348 – posessionum Zoath, 1350 – …Zuath, 1410 – Zowath, 1733 – Szovath Felso et Also, 1854 – Also-Szovath, Sovatu de Jos; Felso Szovath, Sovatu de Sus. Aceasta biserica din Suatu de Jos este construita in anul 1896 pe locul celei vechi, de catre mesterul Florea de la Bistrita. Materialul de constructie folosit este lemnul donat de la vechea biserica din Mociu si are forma de nava. Mentionam ca barnele din stejar sunt in mare parte din vechea biserica ce data din anul 1713, dupa pisania care se pastreaza pana in prezent ca marturie a bisericii vechi care mentioneaza pe preotul Chira si pe jupaneasa (preoteasa) Maria.
In Suatu de Sus a mai existat o biserica veche ortodoxa care dateaza dupa mentiunea prestolului bisericii din anul 1730. Dupa marturiile batranilor satului a fost construita din lemn si asezata in gradina casei parohiale. Aceasta a fost distrusa de un incendiu in imprejurari necunoscute.
In decursul anilor biserica a fost reparata partial, clopotnita a fost ridicata în anul 1985.  In anul 1993, s-a facut pictura in ulei pe panza aplicata de catre preotul Tuluc Damian din Mociu. In data de 4 iunie 1995 biserica a fost sfintita de catre Prea Sfintia Sa dr. Irineu Pop Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului inconjurat de un sobor de preoti si diaconi in prezenta unui mare numar de credinciosi din parohie si imprejurimi.
Preotii slujitori au fost: 1713- protul Chira; 1733- Popa David; 1842- Gheorghe Pop; intre 1859-1902 Vasile Farara, urmat de Gavrila Hintea, Petru Domsea, Vasile Bungardean. Intre anii 1920-1944 Teodor Dragoi; Gheorghe Busu -1949; Ioan Evutian -1954; Stefan Ciortan -1967; Oros Gherasim intre anii 1969-1971; Luca Batinas 1971-1977; Onut Mirisan 1977-1980; Niculita Stoica 1981-1988. Din 1988-1997 Ioan Danciu; 1998 Virgil Cerces, iar din anul 1998 reantors la Suatu pana in prezent Ioan Danciu.

 

 

PREOT PAROH
DANCIU IOAN

 

                                                                                                         

 

 

BISERICA NOUA

 

 

 

 

BISERICA VECHE

 

 

 

 

 

 

 

REZISTENŢA

            1. FUNDAŢII

Conditii de fundare:

 

Amplasamentul apartine unui versant cu înclinare mica comuna Suatu jud. Cluj CF. Foaie de avere 51818, studiu geo A, amplasamentul nu prezinta accidente morfologice sau antropice, litologia ternului de amplasament: sol vegetal 20 cm argila bruna, tare 55 cm argila prafoasa, galbuie, tare. Natura terenului de fundare:argila prafoasa tare. Nivel ape subterane; apa subterana nu apare în zona de influenta a fundatiilor. Se propune fundarea în stratul de argila prafoasa galbuie tare. Categoria de importanta a constructiei este C,categoria de verificare A1 Intensitatea seismica a amplasamentului cf. MSK SR 11100/1-93 Gr. VI Zona de protectie seismica F ks=0,08 Tc.=0,7 sec. Presiuni conventionale de calcul: B=50 cm    Pconv.=292Kpa Fara procesul verbala de receptie semnat de geotehnician nu se poate turna betonul în fundatii. Situatia pe amplasament impune asistenta tehnica pe toata durata executiei lucrarilor de terasamente si fundatii.

 

           2. STRUCTURA DE REZISTENŢĂ A CLĂDIRII

 

Structura de rezistenta va fi: Fundatii continui alcatuite din:
talpi beton simplu, elevatii îngropate din beton armat cu centuri de tasare, pereti portanti din zidarie de caramida cu sâmburi si pilastri din beton armat, planseu pe centuri si grinzi situate de coloane pentru cor, bolta cilindrica din beton armat (nasterea +3,70m, cheia 8,00 m) pentru nava, bolta cilindrica transversala ce leaga absidele +3,70m si R=2,20m. Structura spatiala din beton armat pentru turnuri cu ochiuri umplute cu ziduri de caramida Cupole semisferice din beton armat pentru turnuri si lanternou (turn central). Şarpanta din lemn Învelitoarea din tabla zincata cuprata pentru nava si cupru pentru cele trei turnuri. 
  

    

3. ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR LA NOUA BISERICĂ  

      

În anul 2008 cu sprijinul si ajutorul ing. Marin Mircea, P.F.A. 6499-2004 si arh. Maria Bercan 4288 O.A.R. ne-au pus la dispozitie proiectul pentru noua biserica, gratuit afara de vize, un proiect cu o arhitectura moderna în calitate de specialisti si buni crestini prin fapta lor fata de credinciosii parohiei Suatu care de-a lungul vremii n-au reusit sa-si construiasca o noua biserica. În acelasi an am obtinut autorizatia de construire Nr. 4 din 9 sept. 2008 eliberata de Primaria Suatu. La data de 22 iunie 2008 a avut loc punerea pietrei de temelie la noua biserica de catre Preasfintitul Episcop Vicar Vasile Somesanul în prezenta unui mare sobor de preoti care ne-a binecuvântat si ceea ce Episcopul a binecuvântat este si binecuvântarea lui Dumnezeu. Un loc binecuvântat si sfintit înseamna punerea lui în slujba lui Dumnezeu si a oamenilor. În anul urmator cu data de 31 martie 2009 am început lucrarile pe baza procesului verbal Nr. 9/2009 din 29 martie 2009 aprobat de M.C.P. în regie proprie pentru a ne gospodari mai bine situatia financiara cu muncitori din localitate si ajutorul credinciosilor la lucru precum si o masa la prânz tot din partea credinciosilor. În 4 sept. am terminat infrastructura la cota 0.

 

4. MULŢUMIRI TUTUROR CARE AU CONTRIBUIT LA ACEASTĂ LUCRARE

       

     Credinciosii Parohiei Suatu au dorit înainte de cooperativizare sa construiasca o noua biserica, dar schimbarile prin care au trecut nu au favorizat dorinta lor, mai mult materialele care erau adunate atunci pentru o noua biserica au fost luate abuziv de fostul C.A.P. De aceea s-au simtit lezati în decursul anilor fata de celelalte culte din comuna. Acum a sosit vremea pentru acest lucru cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Desi traim cu totii multe lipsuri, nu s-a împutinat dragostea adevaratilor credinciosi fata de cei ce sunt în nevoie si necaz. Dumnezeu ne cere ca pe fiecare suferind sa-l vedem, sa-l cinstim si sa-l iubim ca pe o icoana a Lui, iar Sfântul Apostol Pavel ne povatuieste: „Purtati-va sarcinile unii altora si asa veti împlini legea lui Hristos” (Galateni 6,2).    
Aceasta este taina, legea dragostei. A iubi înseamna a trai viata semenului. Lipsa, patimirea semenului e si patimirea mea, bucuria lui e fericirea mea; iar plinirea iubirii, precum zice Apostolul si Evanghelistul este: “Sa nu iubim cu vorba, numai din gura, ci cu fapta si cu adevarul” (Ioan3,18):   Cu multa stima, respect si multumiri din partea credinciosilor Parohiei Suatu: Ministerului Culturii, Consiliului Judetean Cluj si Primariei Suatu pentru sprijin. Sa fiti încredintati ca va agonisiti – cum spune Sfântul Ioan Gura de Aur – “Bogatie multa în cer cu mâinile celor ce au nevoie de ea si care nu poate fi furata de nici o viclenie omeneasca” (Omilia 42 la Facere). Bunul Dumnezeu, sa va ajute.

PREOT PAROH

DANCIU IOAN