Despre prezenta reformatiilor, primele documente dateaza  din anul 1640, o plangere impotriva lui Bodoki Tamas, care tine predica pentru iobagii de alt cult religios decat cea unitariana. Parerea lui Nagy Gezanak despre apariatia reformatiilor in Suatu este ca , ei au cumparat mosii ale unitarienilor din zona.

Astfel Nadudvari Janos, originar din Dabaca, a detinut mai multe terenuri, impreuna cu sotia sa Torma Maria (1661-1674). Documentele atesta ca ei au cumparat terenuri de la Bologh Mihaly si reformatul Radak Lasslo. Prima biserica reformata a fost construita de Barnemissza Vata, vaduva lui Banffy Deus in 1682. In arhiva teritoriala exista mai multe documente despre biserica reformata. Un document din 1842 spune ca biserica a fost reconstruita in anul 1682 din materiale vechi, iar clopotele au fost comandate de Redei Pal, succesorul lui Bornemissza Kata.

In anul 1833 din donatii se construieste o noua biserica, printr-un alt document din 1836 se cere sa fie vanduta padurea aflata in posesia reformatiilor pentru a termina biserica. Proiectele la a treia biserica reformata au fost facute de Golinen in 1869. Biserica a fost construita de mesterii Kiss  Istvan si Hosszu Fulop din Sic cu ajutorul primit de episcopul Szasz Damaros.