COMUNA SUATU-prezentare generala

      Comuna Suatu este situata la o altitudine de 540 m, avand suprafata de 5284 ha. Are in componenta 3 sate: Suatu-centrul de comuna, Aruncuta si Damburile.Prima atestare documentara a satului Suatu o gasim inca din anul 1213 sub denumirea VILLA ZUAT. Prima atestare documentara a satului Aruncuta este data de 18 noiembrie 1346, in acest an implinindu-se 660 ani. Cultele religioase pe raza comunei sunt: cultul unitarian, reformat, ortodox, greco catolic, adventist de ziua 7-a, martorii lui Iehova.

   Pe raza comunei este organizat invatamantul primar si gimnazial dupa cum urmeaza:
-in satul Suatu-scoala cu clasele I-VIII, invatamant cu predare in limba maghiara si romana. Este asigurat spatiul necesar in 2 cladiri care corespund din toate punctele de vedere. Biblioteca comunala detine un numar de 12.000 volume.

    Consiliul local detine un numar de 5 cladiri, din care in una functioneaza primaria comunei Suatu, in una biblioteca si caminul cultural, in una dispensarul medical iar in situata in satul Aruncuta- dispensarul medical si sediul zonal pentru primaria comunei.

   Pe raza comunei biserica unitariana este declarata monument istoric. Exista o rezervatie naturala in suprafata de 8,2 ha unde se gasesc doua plante unice in lume: astragalus peterfii descrisa inca din 1916 de catre botanistul Javorko, si Ephedra distachia. Lacul din Suatu, se intinde pe o suprafata de 70 ha. Lacul este o destinatie pentru pescuit, dar si pentru petrecerea  libera a timpului. 

  Alte unitati care isi desfasoara activitatea pe raza comunei:agentia CEC, oficii postale in satele Suatu si Aruncuta, ferma piscicola, pensiune cu statie petroliera, cabinet medic individual cu 1 medic de familie si o asistenta, 7 societati pentru vanzarea produselor alimentare, farmacie cu program de 3 zile pe saptamana, cabinet veterinar.